fbpx Skip to content

Vad är vattenskärning?

Vattenskärning / microvattenskärning utnyttjar en högtrycksvattenström för att skära en smal linje i det material som ska bearbetas. För att kunna skära i ett flertal av material, från verktygsstål och titan till skum, har ett slipmedel tillsatts vid vattenskärning, vilket ökar skärkraften.

Eftersom slipmedlet tillsätts vid munstycket, är det enkelt att växla mellan enbart vatten och abrasiv vattenskärning. Denna flexibilitet ökar kraftigt mångsidigheten hos en vattenskärningsmaskin, eftersom det lätt kan växla från att skära t.ex 1 cm skum till 10 cm titan.

Vi på Ljungby Vattenskärteknik använder maskiner från Finecut och Kimtech för vattenskärning. Läs mer om detta under Maskinpark.

Vattenskärning

Detta är var Kimtech skriver om vattenskärning. Kimtech är Sveriges ledande leverantör av vattenskärningsanläggningar! Några fördelar med abrasiv vattenskärning kontra konkurrerande metoder som till exempel laser och stansning är:

Kall bearbetningsmetod

Abrasiv vattenskärning är en kall bearbetningsmetod. Den ger därför inte upphov till inre spänningar, smälta kanter eller härdning av arbetsmaterialet.

Lämpar sig väl för små serier

Metoden lämpar sig väl för små serier eftersom ställtiderna ofta är små.

Tunna plåtar upp till 300mm tjocka kan skäras

Extremt tunna plåtar och plåtar upp till 300 mm i tjocklek kan skäras. Den största volymen på de plåtar som skärs har en tjocklek på mellan 2-10 mm.

Ingen begränsning

Nästan ingen begränsning på skärkonturens 2D-utseende. Konturen ritas med ett CAD- program och överförs med CAM till skärpanelen.

Små skärkrafter

Små skärkrafter som leder till enkla uppriggningar. De senaste femton åren har metoden vuxit mer än någon annan konkurrerande metod.

Resurser

Vi har även kompletterande resurser med avancerade maskiner för verktygstillverkning som kan vara bra om kompletterande bearbetning av era detaljer behövs.

Kapacitet

På kort tid har vi byggt upp en komplett kapacitet för vattenskärning. Vi har en helt ny maskin från svenska Finepart. Maskinen är med sin tolerans unik för att vara vattenskärning. Tekniken erbjuder följande:

Låg tolerans

Skärsnitt på endast 0,2mm med en tolerans +/-0,01mm

Ingen efterbehandling

Fin snittyta. Ofta behövs ingen efterbehandling

Åtkomlighet

Åtkomlighet vid komplicerade former och små detaljer

Kall bearbetningsmetod

Kall bearbetning vilket gör att materialet vid skärsnittet ej påverkas

Skära i flera olika material

Det är möjligt att skära i de flesta material och även i kombinerade material som annars kan vara svårt att bearbeta med traditionella metoder.

Låg tolerans

I och med vårt ursprung inom verktygstillverkning vet vi vad toleranser på +/-0.01 mm är. Detta kan vara svårt för en traditionellt vattenskärningsföretag

Maskinpark för vattenskärning
Vattenskärning med Ljungby Vattenskärteknik

Produktionsvattenskärning

  • Kapaciet 4x2m, 2st skärhuvuden
  • Vi har tillgång till ett stort och varierande materiallager vilket gör att vi kan erbjuda korta leveranstider
  • Vi har tillgänglig kapacitet eftersom detta är en nyinskaffad maskin
  • Vi kan genom vår övriga maskinpark erbjuda komplettbearbetning. Som kund kan det finnas möjligheter att kapa ett leverantörsled med tanke på våra totala produktionsresurser.

Läs mer om vår maskin hos vår leverantör Finepart Sweden AB.